• 5 de febrer de 2020

  Gira'm

  Si mirem alguna cosa més a prop, possiblement vejam detalls que, fins aquest moment, no havíem sigut capaços de veure que hi estaven. El mateix passa als científics que utilitzen tècniques de microscòpia cada cop més potents per observar l'interior de les cèl·lules, com han fet amb aquesta cèl·lula precursora de greix d’un ratolí. Utilitzant una nova tècnica tridimensional coneguda com a microscòpia holotomogràfica, els investigadors estan observant estructures dintre de les cèl·lules vives amb gran detall. Cal saber que aquest mètode no requereix cap colorant químic especial i que treballa amb nivells de llum molt baixos per tal de no danyar les cèl·lules o afectar el seu comportament, el qual inclou algunes coses molt estranyes. Un exemple d'aquests comportaments peculiars és que, el nucli cel·lular (l'estructura que allotja el DNA), sembla girar abans de dividir-se, donant fins a dues rotacions completes en un parell d'hores. Per què? Ningú ho sap, de manera que els investigadors hauran d'observar les cèl·lules encara més de prop per tal de trobar el motiu.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge d'Hugo Moreno i Dr. Mathieu Frechin
  Nanolive SA, EPFL Innovation Park, Ecublens, Suïssa
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS Biology, Decembre 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.