• 5 de febrer de 2020

    Gira'm

    Si mirem alguna cosa més a prop, possiblement vejam detalls que, fins aquest moment, no havíem sigut capaços de veure que hi estaven. El mateix passa als científics que utilitzen tècniques de microscòpia cada cop més potents per observar l'interior de les cèl·lules, com han fet amb aquesta cèl·lula precursora de greix d’un ratolí. Utilitzant una nova tècnica tridimensional coneguda com a microscòpia holotomogràfica, els investigadors estan observant estructures dintre de les cèl·lules vives amb gran detall. Cal saber que aquest mètode no requereix cap colorant químic especial i que treballa amb nivells de llum molt baixos per tal de no danyar les cèl·lules o afectar el seu comportament, el qual inclou algunes coses molt estranyes. Un exemple d'aquests comportaments peculiars és que, el nucli cel·lular (l'estructura que allotja el DNA), sembla girar abans de dividir-se, donant fins a dues rotacions completes en un parell d'hores. Per què? Ningú ho sap, de manera que els investigadors hauran d'observar les cèl·lules encara més de prop per tal de trobar el motiu.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge d'Hugo Moreno i Dr. Mathieu Frechin
    Nanolive SA, EPFL Innovation Park, Ecublens, Suïssa
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
    Investigació publicada en PLOS Biology, Decembre 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.