• 12 de febrer de 2016

  Illes de Sang

  La mort sobtada en persones joves, sovint, es deu a defectes cardíacs ocults, els orígens dels quals són poc coneguts. Ara, els científics han descobert una relació entre el trastorn genètic més comú, neurofibromatosi tipus I (NF1), que afecta a una de cada tres mil persones, i les morts d'atac al cor. S'ha descobert que set vegades més persones de les que s'havia pensat, menors de 30 anys, mortes d'insuficiència cardíaca, presentaven NF1. En la NF1, el fracàs d'una versió defectuosa de la proteïna neurofibromina, que controla com de ràpid es divideixen les cèl·lules, condueix a tumors en la columna vertebral i en la pell, i també a l'autisme. Un estudi realitzat en embrions de ratolins amb NF1 va mostrar illes de sang defectuosos (discos platejats) que es formen en el cor en desenvolupament (les formes vermelles ovals són ventricles, amb un fetge embrionari, de color morat). Considerant que les illes de sang sanes normalment formen les cèl·lules sanguínies i els vasos sanguinis, els científics sospiten que aquestes cèl·lules defectuoses causen inflamació cardíaca. El diagnòstic precoç i el tractament amb estatines antiinflamatòries podrien reduir l'aparició de la malaltia cardíaca prematura.

  Escrit per Tristan Farrow
  Perelman School of Medicine de la University of Pennsylvania, EUA
  Imatge publicada originalment sota llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Investigació publicada en eLife , octubre de 2015


Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.