-
3 de març de 2017
Immunitat Pervertida per Paràsit
La síndrome salutadora és una malaltia rara i poc coneguda en què les xiquetes i els xiquets es veuen afectats per característics moviments convulsionats del cap (d'ací el nom), retard del creixement i discapacitat física i mental. L'afecció va ser identificada per primera vegada en Tanzània cap al 1960, però la causa d'aquesta malaltia debilitant i angoixant ha seguit sent un misteri. Els investigadors han sospitat durant molt de temps què el cuc paràsit Onchocerca volvulus (a la imatge), que també causa la ceguera dels rius, pot estar involucrat degut a què la majoria dels malats amb la síndrome salutadora també tenen infeccions d'O.volvulus. Nous estudis revelen que mentre el cuc no causa directament aquesta síndrome, la reacció del cos front al paràsit condueixen inadvertidament a un dany cerebral. Els anticossos creats pel sistema immunitari contra proteïnes del cuc donen lloc a una reacció creuada en el cervell amb les proteïnes de l'hostatger, causant la mort cel·lular. Els resultats suggereixen que els pacients amb aquesta malaltia desencadenada pel paràsit poden beneficiar-se de les teràpies immunosupressores.
Escrit per Ruth Williams
Imatge per cortesia del Dr. Thomas B. Nutman. Laboratory of Parasitic Diseases, NIAID, NIH
Section of Infections of the Nervous System, National Institute of Neurological Disorders and Stroke, National Institutes of Health, Bethesda, MD, EUA
Investigació publicada en Science Translational Medicine, febrer de 2017
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.