• 17 de gener de 2021

  Inspecció d'Òvuls

  Els mamífers femella, els humans inclosos, naixen amb un nombre fix d'òvuls (oòcits) als seus ovaris. Aquests oòcits es col·loquen per primer cop durant el desenvolupament a l'úter, eventualment convertint-se en el subministre d'òvuls que ha de durar tota la vida. Curiosament, molts d'aquests oòcits moriran abans de que l'animal haja nascut. Els investigadors han descobert que dos gens anomenats Chk1 i Chk2 juguen un paper important en l'eliminació dels òvuls que han acumulat molts danys a l'ADN. Aquestes imatges mostren ovaris de fetus de ratolines, amb cèl·lules que contenen ADN danyat marcades en roig. L'ovari en l'esquerra pertany a una ratolina sana, mentre que el de la dreta té una alteració a Chk2, que provoca l'acumulació dels òvuls danyats. Conèixer la manera en què el nombre d'òvuls es controla i els gens que hi participen, podria aportar llum a formes d'ajudar a la fertilitat humana en un futur.

  Escrit per Kat Arney
  Imatge adaptada del treball d'Ana Martínez-Marchal i col·laboradors
  Universitat Autònoma de Barcelona, Barcelona, Espanya
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons
  Publicat en PLOS Genetics, novembre de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.