-
30 de maig de 2016
Instruccions dels Budells
Vam començar la vida com una sola cèl·lula -un òvul fecundat- que es divideix moltes vegades per fer milers de milions. Aquestes cèl·lules s'especialitzen i s'organitzen per crear les estructures complexes del cos del nadó a mesura que creix a l'úter. És difícil estudiar aquesta increïble obra d'enginyeria biològica en el desenvolupament humà, de manera que els investigadors han recorregut a un sistema més simple de laboratori: diminuts cucs nematodes coneguts com C. elegans. El tub que forma l'intestí d'un cuc està fet de només 20 cèl·lules, que totes vénen originalment d'un sol progenitor. Amb l'ús d'un microscopi d'alta potència, els científics són capaços de veure com creixen les cèl·lules intestinals i com s'organitzen en temps real (part superior), el que els permet recrear un model informàtic del procés (part inferior). Cada cèl·lula individual es marca amb un color diferent, revelant que igual que els blocs canviants en un cub de Rubik, les cèl·lules es remenen i es canvien de posició abans de, finalment, fer 'clic' al seu lloc.
Escrit per Kat Arney
Imatges del treball d'Alparsan Asan, Stephan A. Raiders i James R. Priess
Fred Hutchinson Cancer Research Center, Seattle, WA, EUA
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en PLOS Genetics, abril de 2016
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.