• 5 d'abril de 2017

  Intestí Correcte

  No has de ser pare per a saber que els bebés fan de ventre, i molt. Però açò no és cert per a un de cada 5.000 bebés afectats per una malaltia hereditària coneguda com a malaltia de Hirschsprung, a voltes causada per una versió defectuosa del gen Sox10. Aquest afecta al desenvolupament dels nervis que posen en moviment els músculs de l'intestí per a empentar els productes de la digestió al llarg del seu viatge des de la boca al bolquer, produint restrenyiment i inflamació. Els científics han triat al peix zebra com un pràctic model de laboratori per a estudiar aquesta afecció amb més detall. Als dos peixos de la imatge se'ls va alimentar primer amb un colorant verd fluorescent inofensiu, i després se'ls va donar un menjar tintat de roig. Al matí següent, el peix sa (dalt) havia expulsat el menjar verd i estava digerint el menjar roig. Però el peix amb el gen Sox10 defectuós (baix) encara no havia expulsat l'aliment verd.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball d'Annah S. Rolig i col∙laboradors
  Institute of Molecular Biology, University of Oregon, Eugene, OR, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS Biology, febrer de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.