• 3 d'abril de 2017

    Investigació Gratificant

    Si fas una cosa que t'agrada –com guanyar un joc o menjar alguna cosa saborosa– et sents bé. En el món de la neurociència això és conegut com a ''recompensa'', i està provocada per les neurones del cervell que alliberen una substància química anomenada dopamina. Això, excita a altres cèl·lules nervioses i reforça la idea que t'agrada el que estàs fent i que vols fer-ho novament. En canvi, activitats desagradables inactiven les neurones que alliberen dopamina i condueixen a evitar-ho. Els cervells humans són complicats, pel que els científics estan estudiant els desitjos més simples de les mosques del vinagre, les neurones de dopamina de les quals es disparen en resposta a l'aigua ensucrada. Aquesta imatge mostra el cervell d'una mosca del vinagre sota el microscopi, amb un grup particular de neurones de dopamina ressaltades en verd. Rastrejant els senyals que cap a aquestes cèl·lules o des d'elles, els científics poden començar a comprendre com els patrons d'activació de les neurones condueixen a comportaments específics.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge del treball de Nobuhiro Yamagata i col·laboradors/es
    Tohoku University Graduate School of Life Sciences, Sendai, Japó
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicat en PLOS Biology, desembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.