-
31 de juliol de 2021
Investigant l'Atac del COVID
El famós virus darrere del COVID-19, el SARS-CoV-2, ataca els pulmons fent que cada vegada resulte més difícil respirar. Els investigadors estudien ara com ho fa utilitzant un model reconstruït d'un epiteli bronquial humà, el teixit que recorre les nostres vies respiratòries. Després de la infecció d'aquest teixit amb SARS-CoV-2, en utilitzar la microscòpia electrònica de rastreig (a la imatge), es va revelar una pèrdua ràpida destructures semblants a cabells, anomenades cilis, que ajuden a moure els mocs dels pulmons. L'anàlisi genètic va demostrar que abans de perdre els cilis, va decaure l'activitat d'un gen anomenat FOXJ1. Aquest gen és el controlador principal de la ciliogènesi, el procés pel qual es formen els cilis. La pèrdua de cilis va predir la capacitat de l'epiteli bronquial per eliminar la mucositat. Amb els cilis fora joc, l'equip suggereix que el SARS-CoV-2 pot tindre un camí més clar per propagar-se més profundament al teixit pulmonar.
Escrit per Lux Fatimathas
Imatge del treball de Rémy Robinot and Mathieu Hubert, i col·laboradors/es
Virus & Immunity Unit, Department of Virology, Institut Pasteur, París, França
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en Nature Communications, juliol de 2021
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.