• 24 de juny de 2020

    La Força dels Peus

    Es poden trobar geckos vagant pels arbres, parets i finestres en climes calents de tot el món. Els coixins dels dits dels seus peus contenen el secret de la seua notable adherència; milers de minúsculs pèls anomenats setes que produeixen forces de Van der Waals apegaloses. Un gecko podria fer servir el seu poder de subjecció, capaç de suportar 100 vegades el seu propi pes, per fugir de depredadors a les fulles primaverals, però també han cridat l'atenció dels científics que desenvolupen robots inspirats en geckos. Cercant maneres de millorar-ne la seua biomimètica, uns investigadors han descobert recentment que tenir múltiples dits als peus ajuda al gecko a adaptar el seu moviment als canvis que es produeixen davall els seus peus, redistribuint ràpidament el seu pes quan canvia entre superfícies relliscoses i fermes. En el futur, es podrien incorporar aquests dits que imiten els dels geckos a dispositius útils des de petites pinces fins a robots mèdics capaços d'adaptar-se als ambients canviants i fluids del cos humà.

    Escrit per John Ankers
    Imatge de Yi Song
    Departament de Integrative Biology, University of California, Berkeley, CA, EEUU
    Drets de la imatge reservats pels autors/ores originals
    Investigació publicada en Proceedings of the Royal Society B, maig de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.