• 29 d'agost de 2017

    La Imatge Més Gran

    Cent mil milions de neurones empaquetades en un espai d'aproximadament un litre de volum configuren el cervell humà. Desxifrar el trencaclosques que explica el funcionament d'aquest complex òrgan implica desentranyar la manera en la que les neurones estan connectades entre sí. Els científics van iniciar el procés per a resoldre aquest problema millorant una tècnica d'imatge anomenada FIB-SEM. Aquest tipus de microscòpia permet obtindre imatges 3D d'un teixit. No obstant això, és una tècnica que requerix molt de temps i tan sols pot fer-se en ràfegues curtes. Per tant, els investigadors milloraren múltiples aspectes d'aquesta tècnica per a fer-la més ràpida i fiable. Podien capturar-se volums de teixit més grans, com una gran secció del cervell de la mosca del vinagre (a la fotografia) –un model comú per a estudiar el desenvolupament i la funció del cervell. El detall revelat va permetre als investigadors identificar més del 90 per cent de les connexions entre les neurones i obre garanties per a futurs estudis del cervell.

    Escrit per Lux Fathimathas
    Imatge del treball de C Shan Xu i col·laboradors
    Janelia Research Campus, Howard Hughes Medical Institute, VA, EUA
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Publicat en eLife, maig de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.