• 29 d'agost de 2017

  La Imatge Més Gran

  Cent mil milions de neurones empaquetades en un espai d'aproximadament un litre de volum configuren el cervell humà. Desxifrar el trencaclosques que explica el funcionament d'aquest complex òrgan implica desentranyar la manera en la que les neurones estan connectades entre sí. Els científics van iniciar el procés per a resoldre aquest problema millorant una tècnica d'imatge anomenada FIB-SEM. Aquest tipus de microscòpia permet obtindre imatges 3D d'un teixit. No obstant això, és una tècnica que requerix molt de temps i tan sols pot fer-se en ràfegues curtes. Per tant, els investigadors milloraren múltiples aspectes d'aquesta tècnica per a fer-la més ràpida i fiable. Podien capturar-se volums de teixit més grans, com una gran secció del cervell de la mosca de la fruita (a la fotografia) –un model comú per a estudiar el desenvolupament i la funció del cervell. El detall revelat va permetre als investigadors identificar més del 90 per cent de les connexions entre les neurones i obre garanties per a futurs estudis del cervell.

  Escrit per Lux Fathimathas

  Imatge del treball de C Shan Xu i col·laboradors
  Janelia Research Campus, Howard Hughes Medical Institute, VA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, maig de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.