• 27 d'agost de 2017

  La Meravella dels Cables

  Els científics han produït els escanejos més detallats del ''cablejat'' intern del cervell. Aquests ''cables'', o axons, porten senyals elèctrics que codifiquen la informació que circula pel cervell. Els axons marcats de verd viatgen de la part posterior a l'anterior, els de color roig van cap a l'esquerra i cap a la dreta, i els blaus pugen i baixen. Per fer aquestes imatges, un equip d'investigadors i enginyers va utilitzar un potent tipus d'escàner de ressonància magnètica, un dels únics tres que n'hi ha al món. Aquest mesura el moviment de les molècules d'aigua al llarg dels axons. Els científics van combinar aquestes dades amb models matemàtics avançats per inferir l'orientació i la densitat de l'axó. Van visualitzar els resultats amb una tècnica anomenada renderització cinemàtica, que s'utilitza en superproduccions animades per crear cabells i gespa realistes. També van escanejar el cervell d'una dona amb esclerosi múltiple i van observar una àrea amb una densitat d'axons inusualment baixa. Aquesta troballa pot donar pistes sobre la causa d'aquesta i altres afeccions cerebrals.

  Escrit per Deborah Oakley

  Dades de la imatge/vídeo recollides i processades a CUBRIC per Derek Jones, John Evans i Umesh Rudrapatna; visualitzat a Siemens Healthineers
  Cardiff University Brain Research Imaging Centre, Cardiff, Regne Unit
  Drets de la imatge/vídeoreservats pels autors originals


Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.