• 13 d’octubre de 2017

  La Tomaca com a Font

  La tomaca és probablement rivalitzada només pel camió de bombers pel seu icònic color roig. Els carotenoides en són els colorants químics responsables, però diferents tints anomenats betalaïnes donen lloc al color de moltes altres plantes, fruites i vegetals. La sabrosa tomaca roja apareix a l’esquerra d’aquesta imatge, inmadura en la part superior i madura en la inferior. Els científics han creat un altra tomaca modificada genèticament per produir un tipus de betalaïna anomenada betacianina, donant lloc al color morat de la part inferior (segona desde l’esquerra). Un altre tractament similar s’ha dut a terme amb un colorant groguenc (betaxantina) donant lloc a la tercera tomaca desde l'esquerra de la imatge. Però açò no s'ha fet per a donar-li vida a les amanides –cada substància té beneficis potencials per a la salut, desde propietats antioxidants fins a antiinflamatòries– i la tomata de la dreta els conté tots. En un futur, les tomaques i altres plantes podran actuar com a fonts de betalaïnes saludables, que podran fer també els cultius més resistents a possibles malalties.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del Weizmann Institute of Science, Rehovot, Israel
  Department of Plant and Environmental Sciences, Weizmann Institute of Science, Rehovot, Israel
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Publicat en PNAS, agost de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC London Institute of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.