• 6 de juliol de 2019

    L'Actuació de l'Actina

    Dins de cada cèl·lula hi ha una bastida biològica dinàmica anomenada citoesquelet, la qual necessita reaccionar ràpidament i remodelar-se a mesura que la cèl·lula canvia de forma, es mou o es dividix. Els puntals del citoesquelet estan formats per unes proteïnes petites i globulars, l’actina que s’autoacoblen per fomar llargues cadenes conegudes com filaments, els quals creixen i decreixen a mesura que les molècules d’actina són afegides o eliminades. Aquests fins filaments d’actina formen dos tipus d’estructures diferents dins de les cèl·lules: cables gruixuts i robustos en presència d'una proteïna anomenada WASp o xarxes primes si les proteïnes formines estan properes. Tanmateix, es coneix molt menys sobre el paper d'una altra proteïna coneguda com Arp2/3. Incrementant gradualment les quantitats d'Arp2/3 en la mescla es desencadena el creixement dels cables grossos formats per WASp (filera superior, d'esquerra a dreta), però no tenen cap efecte sobre les formacions llargues i primes de formina (inferior), revelant importants coneixements en els constructors moleculars responsables de la construcció de les parts que composen el citoesquelet.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge adaptada del treball d'Adrien Antkowiak i col·laboradors/es
    Aix Marseille Univ, CNRS, IBDM, Turing Centre for Living Systems, Marseille, França
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Imatge publicada en PLOS Biology, juny de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.