-
31 de març de 2020
L'Embús Comença
Els patrons guien els nostres primers moments. Les cèl·lules omplin els òrgans i teixits en desenvolupament amb conformacions específiques, i comprendre aquestes regles ocultes porta esperances de reparació més endavant. Buscant patrons en el cervell en desenvolupament, els científics es van dirigir al platihelmint Schmidtea mediterrania, que recupera convenientment el cap sencer després de la decapitació. Després de tenyir els diferents tipus de neurones de diferents colors, observen baix un microscopi de gran potència com sorgeixen patrons de bandes al nou teixit cerebral, on cèl·lules idèntiques s’estableixen a prop, però no al costat. Els models matemàtics suggereixen que l' “embús” cel·lular mou les cèl·lules en grups mixtes a mesura que s'emboten al teixit, la qual cosa ajuda a explicar les diverses connexions que es troben al cervell i altres teixits. Les simulacions model en aquest cervell més senzill poden ajudar a fer prediccions sobre com es desenvolupen i reparen els teixits humans, potser un dia guiïn a enginyers tissulars a encaixar patrons de cèl·lules mare crescuts al laboratori amb cossos lesionats.
Escrit per John Ankers
Imatge del Wang Lab, Stanford University
Departament of Bioengineering, Stanford University, Stanford, CA, EUA
Treball publicat en Nature Physics, març de 2020
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.