• 26 de juliol de 2021

    Lliçó Dormida

    Sabem que aquella part del cervell a la que anomenem hipocamp és important per a l’aprenentatge, però no comprenem com funciona en profunditat a nivell biològic. El producte químic acetilcolina és conegut per estar involucrat en enviar senyals dins l’hipocamp, conegut com a senyals colinèrgiques, però el seu paper exacte no està clar. Alguns investigadors han trobat que una pèrdua de la senyalització colinèrgica es correlaciona amb problemes de memòria i que drogues que bloquegen aquestes senyals poden reduir la pèrdua de la memòria en la demència. Però eliminar cèl·lules nervioses que envien senyals d’acetilcolina no té gran impacte en l’aprenentatge. Al estudiar neurones modificades genèticament en cervells de ratolí, destacats en roig i verd a la imatge, uns investigadors han trobat que nivells diferents de senyalització colinèrgica en moments concrets són importants per a l’aprenentatge i són particularment baixos mentre dormen. Açò podria recolzar el famós consell per als estudiants de “lliçó dormida, lliçó apresa” i per què dormir després de repasar funciona tant bé.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge adaptada del treball de Przemyslaw Jarzebowski, Clara S Tang i col·laboradors/es
    Department of Physiology, Development and Neuroscience, Physiological Laboratory, University of Cambridge, Cambridge, Regne Unit
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicat en eLife, abril de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.