-
27 de maig de 2017
Llit d'Agulles
Els investigadors que desenvolupen fàrmacs que canvien vides sovint s'enfronten a un repte: ¿com introduir realment els seus productes químics dins de cèl·lules vives? Un nou mètode (a la imatge) sona com alguna cosa treta d'una pel·lícula de terror. Les cèl·lules humanes (en color rosa) van ser abocades sobre un llit d'agulles esmolades, 9.000 vegades més xicotetes que un llit de claus. Aquestes 'nanoagulles' (en verd) foraden la membrana de cada cèl·lula en milers de llocs, injectant desenes de milers de cèl·lules alhora amb biomolècules com ADN i proteïnes. Extraordinàriament, les cèl·lules romanen vives i saludables després de la seua penosa experiència, i continuen creixent una vegada les nanoagulles biodegradables s'han desintegrat. Esculpides en silici, emprant una tècnica anomenada fotolitografia, les nanoagulles han estat provades en teixits vius també. Pressionades sobre la pell i el múscul d'un ratolí, van alliberar biomolècules estimulant el creixement de nous vasos sanguinis. Hi ha moltes esperances en què les nanoagulles podrien tindre un paper similar en teixits humans –només imagina tindre ¡cent mil agulles alhora!
Escrit per John Ankers
Imatge de Ciro Chiappini i Matt Landry
Imperial College London
Drets de la imatge reservats per Nature Publishing Group
Investigació publicada en Nature Materials, abril de 2015
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.