• 2 de maig de 2021

  Lliurament Interromput

  Dins de cada cèl·lula, una flota de vehicles de repartiment transporta paquets d'A a B, garantint que les proteïnes i nutrients es dipositen de manera eficient allà on més es necessiten. Qualsevol mal funcionament d’aquests transportadors, anomenats endosomes, pot provocar embussos de trànsit i acumulacions de proteïnes. WASHC4 (verd a la secció del cervell del ratolí a la imatge) és una proteïna implicada en el tràfic d’endosomes i investigacions anteriors han demostrat que els nens amb una mutació genètica que afecta aquesta proteïna tenen problemes per aprendre. Per a estudiar açò, un grup d'investigació va replicar aquesta mutació en ratolins. Els ratolins van desenvolupar menys proteïnes WASHC4, endosomes de grans dimensions i un excés de proteïnes que descomponen el material, provocant una acumulació de deixalles. Els ratolins amb aquest sistema de lliurament alterat van mostrar dificultats d'aprenentatge i van desenvolupar problemes de moviment que van empitjorar amb l'edat, que també es van trobar en pacients amb la mutació. La comprensió de la base molecular dels símptomes físics pot conduir a nous enfocaments de tractament o, encara millor, de prevenció.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge del treball de Jamie L Courtland and Tyler WA Bradshaw, i col·laboradors
  Duke University School of Medicine, Durham, NC, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, març de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.