• 25 de juliol de 2019

  Lluita Infernal

  La leishmaniosi, causada per paràsits transmesos per la picada dels flebòtoms coneguts com mosques de sorra, és una malaltia generalitzada amb diverses formes, siga provocant ferides greus en la pell o danyant greument els òrgans, especialment la melsa i el fetge. Després de la infecció, els glòbuls blancs anomenats macròfags envolten els paràsits de Leishmania. No obstant això, en lloc de ser destruïts, els paràsits prosperen i es reproduïxen dins dels macròfags, en compartiments coneguts com a vacúols (mostrats a la imatge, en una reconstrucció 3D basada en imatges de microscòpia, amb un macròfag en blanc i paràsits en roig). Investigacions recents suggerixen que en aquest procés es troben implicades V-ATPases amfitriones, complexos proteics que controlen el pH vacuolar mitjançant un llançament de protons a través de les membranes d'aquest, juntament amb moltes altres funcions. Una part d'aquestes proteïnes en particular, regulada per la infecció amb paràsits de Leishmania, sembla ser important: sense ell, els vacúols són més petits i els paràsits són vulnerables a la resposta inflamatòria del sistema immunitari. La interferència amb aquest domini proteic podria així obrir noves possibilitats per fer front als paràsits intracel·lulars.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge de Carina Carraro Pessoa i col·laboradors
  Departamento de Microbiologia, Imunologia e Parasitologia, Escola Paulista de Medicina, Universidade Federal de São Paulo, São Paulo, Brasil
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Pathogens, juny de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.