-
30 de novembre de 2018
Llums Invertides
L'optogenètica ha aportat nous indicis sobre el funcionament intern del cervell. És una tècnica que utilitza xicotets feixos de llum per a generar activitat elèctrica a les cèl·lules del cervell i ha permès als neurocientífics investigar com funcionen com mai abans havia estat possible. El procés depèn de la sensibilitat d'unes proteïnes a la llum, anomenades rodopsines de canal, les quals estan incrustades en membranes genèticament modificades que envolten les cèl·lules del cervell. La tècnica està limitada pel nombre de formes naturals de les rodopsines de canal, però un estudi acaba de mostrar que dos poden alterar-se, de manera que es troben cap per avall en la membrana. Aquesta orientació inusual altera el seu comportament, com inhibir, en compte d'activar les cèl·lules, la qual cosa obri noves possibilitats d’investigar la seua manipulació. Els investigadors van inserir aquestes noves formes de proteïnes en les cèl·lules del cervell d’un ratolí (a la imatge es mostra un tall de cervell, amb les cèl·lules que contenen les noves eines destacades en color rosa) i van poder controlar el comportament del ratolí, demostrant que són un component útil per a aquest il·luminador joc d'eines.
Escrit per Anthony Lewis
Janelia Research Campus, Howard Hughes Medical Institute, Ashburn, VA, EUA
Investigació publicada en Cell, octubre de 2018
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.