• 24 d'octubre de 2020

    L'Origen de la Sincronia

    Unes petites taques de llums verdosos i groguencs espurnegen quan el sol es posa al Great Smoky Mountains National Park (Estats Units). Cada nit de la temporada d'aparellament, durant unes poques hores, dues substàncies químiques, la luciferina i la luciferasa, es barregen a l'abdomen de les lluernes Photinus carolinus produint polsos de bioluminescència. Ací, uns investigadors han col·locat càmeres especials de 360º que les segueixen en 3D, capturant un fenomen misteriós: les lluernes sincronitzen els seus patrons lumínics. Comparant grups de grandàries diferents, els científics creuen que els insectes s'observen entre ells i coordinen els seus ritmes. Aquestes tècniques aporten una forma emocionant d'explorar aquesta sincronització de fase natural, la qual al mateix temps podria ajudar a comprendre altres formes de sincronia. Per exemple, al cos humà, trobem comunicació en forma d'impulsos químics produïts entre cèl·lules així com dins d'aquestes, on, precisament, la luciferasa de les lluernes s'utilitza amb freqüència per seguir molècules importants en zones de foscor, com si es tractara d'ones passant pel vessant d'una muntanya.

    Escrit per John Ankers
    Vídeo de treball de Raphaël Sarfati i col·laboradors/es
    BioFrontiers Institute, University of Colorado Boulder, Boulder, CO, Estats Units
    Vídeo publicat originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicat en Journal of the Royal Society Interface, setembre de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.