-
7 de març de 2021
Mandíbules Gegants
Afortunadament per a les seues preses, aquesta bèstia ja no existeix. Açò és una reconstrucció del crani d'un Dunkleosteus, un peix primitiu conegut com placoderm que va viure fa al voltant de fa 350 milions d'anys. Les espècies de Dunkleosteus van ser els placoderms més grans que mai no han existit, amb el més llarg arribant als 9 metres de longitud i pesant prop de 4 tones. Els placoderms van ser els primers peixos amb mandíbula i són els avantpassats de tots els animals amb mandíbula i columna vertebral (vertebrats), incloent els humans. Estudiar les semblances entre els ossos de diferents espècies animals antigues ajuda a entendre els orígens evolutius de les espècies vives actualment i la relació entre elles. No obstant, pot ser difícil trobar aquestes relacions basant-se en un nombre relativament menut de fòssils. Una nova anàlisi dels ossos de les mandíbules dels placoderms suggerix una trajectòria evolutiva diferent per als animals amb mandíbula de la que s'havia pensat, aportant nova llum als nostres orígens ancestrals.
Escrit per Kat Arney
Imatge de Neil Conway a Flickr
Investigació de Benedict King i Martin Rücklin, Naturalis Biodiversity Centre, Països Baixos
Imatge publicada originalment sota llicència Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)
Investigació publicada en eLife, desembre de 2020
Què és la BPoD
BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.