• 10 d'octubre de 2017

  Manipulacions de Mosquit

  Les picades de mosquit poden causar molt més que unflaments picants, rojos i unflats, també poden causar varietat de malalties, molt probablement la malària, que mata diversos centenars de milers de persones cada any. El paràsit causant de la malària, Plasmodium falciparum, viu als budells dels mosquits i aquests el transmeten a l’ésser humà en mossegar-lo. Mentre hi ha medicaments que lluiten contra el paràsit, i insecticides que ho fan contra els mosquits, ambdós oposen resistència. Una estratègia alternativa en el desenvolupament d’armes contra la malària és la creació de mosquits per enginyeria genètica (com les larves brillants que es mostren a la imatge) que resisteixen a la infecció de P. falciparum. A eixos mosquits se’ls han modificat els seus sistemes immunitaris genèticament per millorar les habilitats per lluitar contra el paràsit. Encoratjadorament, a diferència de molts organismes genèticament modificats, els mosquits amb el sistema immunitari millorat són tan aptes com els mosquits naturals i han augmentat l’èxit reproductiu. Això significa que, si els insectes dissenyats foren posats en llibertat en el medi ambient, els seus gens beneficiosos per a l’eliminació de paràsits haurien de propagar-se ràpidament al llarg de poblacions naturals.

  Escrit per Ruth Wiliams

  Imatge de Yuemei Dong
  W. Harry Feinstone Department of Molecular Microbiology and Immunology, Malaria Research Institute, Bloomberg School of Public Health, Johns Hopkins University, Baltimore, MD, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Science, setembre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC London Institute of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.