-
26 de febrer de 2020
Mapatge de la Xarxa
Per a molts de nosaltres, l’única vegada que notem els nostres ganglis és quan estem malalts. Per exemple, els dolorosos grumolls que pots notar al coll si patixes un refredat fort són, en realitat, ganglis limfàtics unflats plens de cèl·lules del sistema immunitari que lluiten contra la infecció i treballen hores extres per tornar a fer-te sentir bé. Aquestes cèl·lules es transmeten a través d’una xarxa de tubs diminuts coneguts com a conductes de cèl·lules reticulars fibroblàstiques. Gràcies a tècniques avançades de microscòpia i programari de reconstrucció d’imatges tridimensionals, els investigadors ara poden mapificar aquestes estructures internes amb detalls sense precedents. Aquestes imatges mostren els vasos sanguinis (verds a l'esquerra, rojos a la dreta) i la xarxa de conductes (blau) en un gangli de ratolí, creat mitjançant la compilació de 280.000 seccions d'imatges diferents. Ara que s’han mapificat aquestes xarxes, els investigadors poden crear simulacions informàtiques que ajuden a explicar com les cèl·lules es mouen pels ganglis limfàtics, aportant una nova llum sobre la resposta del sistema immunitari a la infecció.
Escrit per Kat Arney
Imatge adaptada del treball d'Inken D. Kelch i col·laboradors/es
Maurice Wilkins Centre for Molecular Biodiscovery, University of Auckland, Auckland, Nova Zelanda
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicada en PLOS Biology, desembre de 2019
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.