• 4 de juny de 2015

  Memòria Mamària

  Les glàndules mamàries no només produeixen llet per a alimentar als nadons, poden recordar si ho han fet abans, segons un nou estudi en ratolins. Aquestes troballes donen suport a l’evidència anecdòtica de mares humanes que suggereix que la producció de llet materna és més vigorosa amb el segon nadó que amb el primer. En efecte, les glàndules mamàries dels ratolines que havien estat embarassades prèviament i de joves (fila inferior) respongueren més ràpid i amb més intensitat al tractament hormonal de l’embaràs produint una major densitat de la ramificació dels conductes de lactància que les ratolines que mai no havien estat embarassades (fila superior). Resulta que l'embaràs i la lactància materna originen una modificació química, o modificació epigenètica, de l’ADN dins de les cèl·lules de les glàndules mamàries. Aquesta modificació, en essència, prepara els gens de lactància per a la reactivació en cas d'un embaràs posterior. Exactament, com l’experiència fisiològica condueix a la memòria epigenètica en les cèl·lules és un misteri, però també és poc probable que siga exclusiu per al cas de l'embaràs.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge del treball de Camila dos Santos i col·laboradors
  Cold Spring Harbor Laboratory, EUA
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en Cell Reports, maig de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.