• 20 de desembre de 2015

  Memòria Total

  ¿Pots recordar com eres quan eres un xiquet, transportat en un cotxet de nen amb el teu joguet favorit, incapaç de comprendre els teus pares? Lamentablement, molts de nosaltres anem a perdre valuosos records, emmagatzemats en les neurones i sinapsis que vagen a afectar-se per la demència. No obstant això, els científics esperen poder ajudar-te a recordar-los mitjançant l'estimulació de les parts del cervell que participen en la memòria (en roig a la imatge), mitjançant l'ús de l'estimulació cerebral profunda: elèctrodes implantats (barres blanques) que fan arribar senyals elèctrics que estimulen el creixement de les cèl·lules cerebrals per ajudar a memòria. En la dècada de 1970, l'inventor d'un estimulador cerebral al que va cridar el ''stimoceiver'' (¿què més?) va mostrar el seu poder a l'aturar un bou, en plena carrera, amb el simple accionament d'un interruptor, al neutralitzar els impulsos agressius del bou. Hui en dia, DARPA, patrocinador la investigació militar dels Estats Units, estan interessats en estimuladors cerebrals més sofisticats interconnectats amb els ordinadors, per ajudar a corregir els records i sentiments dels veterans de guerra amb malalties mentals.

  Escrit per Tristan Farrow

  Imatge del treball de Catherine Sweeney-Reed i col·laboradors
  Departments of Neurology, Otto von Guericke University, Magdeburg, Alemanya
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en eLife, maig de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.