• 10 de febrer de 2016

  Més Gran a l'Interior

  Com la TARDIS del Doctor Who, el tracte gastro-intestinal (tub que s’estén des de la boca fins el cul) és molt més gran a l'interior del que sembla des de l'exterior, i tota la superfície d’aquesta canonada vital és més o menys com la d'una petita habitació d'un pis. Aquesta sorprenent grandària és causada principalment per la presència d’uns “dits” microscòpics anomenats microvil·li presents a la superfície de les cèl·lules de l’intestí prim; les estructures morades d'aquesta imatge de cèl·lules intestinals humanes, vistes sota un microscopi d’alta potència. Les taques de color verd són agrupacions d’una molècula anomenada ANKS4B, que organitza els microvil·li en xicotets grups perquè aquests puguen absorbir els nutrients dels aliments. Curiosament, molècules similars treballen dins l’orella interna, agrupant els estereocilis (estructures similars als pèls que converteixen ones sonores en senyals nervioses que el nostre cervell interpreta com a so) destacant com processos similars s'utilitzen pel nostre cos per a fer la feina.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball d'Scott W.Crawley i dels seus col·laboradors
  Department of Cell and Developmental Biology, Vanderbilt University School of Medicine, Nashville, TN, EUA
  Drets de la imatge d'Elsevier 2016
  Publicat en Developmental Cell, gener de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.