• 10 d'agost de 2021

  Metabolisme Maligne

  Creixent al voltant d'estes neurones sanes (en verd) es troben unes cèl·lules malignes (en roig), les quals produïxen medul·loblastoma. Malgrat que el medul·loblastoma siga estrany en la població general, és el càncer cerebral més comú i mortal que afecta a la població infantil. El càncer comença en la part posterior del cervell (esta regió s'anomena cerebel) causant símptomes com mal de cap, torpor i problemes de visió. No obstant, com el càncer s'expandix cap a altres parts del cervell o la medul·la espinal els símptomes varien i empitjoren. Els científics han descobert que l'habilitat del medul·loblastoma per expandir-se depén de la capacitat de les cèl·lules per canviar la seua activitat metabòlica i permetre utilitzar al neurotransmissor GABA com a font d'energia. De manera preocupant, este canvi metabòlic també fa a les cèl·lules més resistents a les quimioteràpies comuns. Malgrat que els descobriments suggerixen que els tractaments existents són limitats, estos en última instància ajudaran al desenvolupament de nous si es pot trobar una manera de previndre o explotar el canvi metabòlic.

  Escrit per Ruth Williams
  Imatge del treball de Vahan Martirosian i col·laboradors
  Department of Neurological Surgery, Keck School of Medicine, University of Southern California, Los Angeles, CA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Publicada en Cell Reports, juny de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.