• 13 d'abril de 2018

  Mico-gestió

  El nostre cos és l’habitacle d'un complet univers de vida microscòpica. Aquest 'microbioma' no només es troba constituït per bacteris, sinó que també podem trobar un component micobiòtic menys famós: els fongs. Els fongs realitzen tasques importants per nosaltres com ara processar els aliments, però si no són supervisats poden causar problemes. Recentment ha quedat prou clar que algunes infeccions fúngiques juguen un paper important en alguns casos de la malaltia inflamatòria intestinal (MII), la qual cosa ha portat als investigadors a estudiar les tàctiques antifúngiques naturals del cos. Un nou estudi ha revelat que el nostre sistema immunitari té unes cèl·lules especials anomenades fagòcits mononuclears CX3CR1+ (en color verd a la imatge), que es queden al revestiment intestinal (en blau) i devoren als fongs problemàtics (en roig). L'estudi ha trobat que els ratolins que no tenien CX3CR1 no podien defendre's davant d'una infecció fúngica i desenvolupaven símptomes de la MII que només poden alleujar-se amb tractaments antifúngics. Açò augmenta les esperances dels pacients amb MII que tenen les defenses amb CX3CR1 defectuoses, perquè un enfocament fungicida semblant podria proporcionar alleugeriment.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge del Dr. Iliyan Iliev i Dra. Irina Leonardi/Weill Cornell Medicine
  Gastroenterology and Hepatology Division, Joan and Sanford I. Weill Department of Medicine, Weill Cornell Medicine, Nova York, NY, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Science, gener de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.