-
28 de juliol de 2021
Milions i Milions
Els científics ja descriviren les estructures bàsiques del cervell al primer segle CE, però encara sols podien especular respecte al seu funcionament. Ara sabem que hi ha aproximadament 100 milers de milions de cèl·lules en un cervell humà típic, unides per patrons increïblement complexos. Gràcies als avanços en microscòpia d'alta resolució, els investigadors de hui dia poden veure neurones individuals i traçar les connexions que existeixen entre elles en un detall sense precedent. Aquestes imatges mostren diferents tipus d'informació sobre l'estructura tridimensionals de les 50.000 neurones i 133,7 milions de connexions en un mil·límetre cúbic de teixit humà cerebral: totes les cèl·lules (dalt a l'esquerra), dos tipus distints de neurones (dalt a la dreta i baix a l'esquerra) i cèl·lules de suport anomenades cèl·lules glials (baix dreta). Encara que sabem més que els primers anatomistes, comprendre com tota aquesta complexitat genera pensaments i accions resulta encara un dels majors reptes de la biomedicina actuals.
Escrit per Kat Arney
Imatge daptada del treball d'Alexander Shapson-Coe and Michal Januszewski i col·laboradors/es
Dept. of Molecular and Cellular Biology, Center for Brain Science, Harvard University, Cambridge, MA and Google Research, Mountain View, CA, EUA
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY-ND-NC 4.0)
Publicat en bioRxiv, juny de 2021(no revisat)
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.