-
2 d'agost de 2022
Misteri en Miniatura
L'esclerosi tuberosa (ET) és una malaltia genètica rara que provoca el desenvolupament de quistos i tumors benignes als renyons i altres òrgans, amb conseqüències potencialment fatals. Encara que sabem que l'ET la provoquen mutacions als gens TSC1 o TSC2, els processos cel·lulars realment implicats continuen sent un enigma. En un recent descobriment, els investigadors han pogut estudiar els efectes de les mutacions en aquests gens utilitzant organoides renals, grups diminuts autoorganitzats de cèl·lules que imiten les estructures i funcions dels renyons (a la imatge, organoides amb diverses estructures renals ressaltades en diferents colors). Rastrejant el desenvolupament dels organoides formats per cèl·lules que no tenien TSC1 o TSC2 funcionals, van descobrir alteracions als processos de desenvolupament de múltiples tipus de cèl·lules, la qual cosa contribuïx a la desconcertant diversitat de tumors associats a l'ET. Encara que actualment no hi ha cura per a l'ET, aquests organoides podrien ser una eina útil per a provar possibles fàrmacs en el futur.
Escrit per Emmanuelle Briolat
The Sprott Centre for Stem Cell Research, Regenerative Medicine Program, Ottawa Hospital Research Institute, Ottawa, Canadà
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY-ND-NC 4.0)
Publicat en Cell Reports, juliol de 2022
Què és la BPoD
BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.