• 13 de maig de 2020

  Mode Furtiu

  Els trasplantaments d'òrgans salven milers de vides tots els anys, però el procediment continua sent molt arriscat. A pesar de la concordança minuciosa amb els donants, encara existeix la possibilitat de que les mateixes cèl·lules immunes del receptor reconeguen el nou òrgan com a estrany i intenten destruir-lo provocant el rebuig d'aquest. Per evitar que això ocórrega, els pacients que reben els trasplantaments han de seguir prenent immunosupresors que mantenen les seues respostes immunes sota un control. Però aquests tractaments poden tenir efectes secundaris a llarg termini i deixar a les persones vulnerables a infeccions i altres malalties. En la recerca d'una alternativa, els investigadors "roben" a les cèl·lules canceroses la capacitat que tenen d'amagar-se del sistema immune produint molècules especials que actuen com una mena de "capa de la invisibilitat". Les cèl·lules trasplantades (morat), que han estat reprogramades genèticament per portar les mateixes molècules, es converteixen en invisibles per a les cèl·lules immunes (verdes), obrint el camí a noves tècniques que podrien reduir el rebuig dels trasplantaments en el futur.

  Escrit per Kat Arney
  Mantell i Bossa: Aprenent de L'enemic; Un guanyador dels premis Koch Institute Image Awards 2020
  Imatge de Arnav Chhabra, David Mankus, Margaret Bisher, Abigail Lytton-Jean i Sangeeta Bhatia; Laboratory for Multiscale Regenerative Technologies, MIT
  Imatge cortesia de Koch Institute Image Awards


Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.