• 13 de maig de 2020

  Mode Furtiu

  Els trasplantaments d'òrgans salven milers de vides tots els anys, però el procediment continua sent molt arriscat. A pesar de la concordança minuciosa amb els donants, encara existeix la possibilitat de que les mateixes cèl·lules immunes del receptor reconeguen el nou òrgan com a estrany i intenten destruir-lo provocant el rebuig d'aquest. Per evitar que això ocórrega, els pacients que reben els trasplantaments han de seguir prenent immunosupresors que mantenen les seues respostes immunes sota un control. Però aquests tractaments poden tenir efectes secundaris a llarg termini i deixar a les persones vulnerables a infeccions i altres malalties. En la recerca d'una alternativa, els investigadors "roben" a les cèl·lules canceroses la capacitat que tenen d'amagar-se del sistema immune produint molècules especials que actuen com una mena de "capa de la invisibilitat". Les cèl·lules trasplantades (morat), que han estat reprogramades genèticament per portar les mateixes molècules, es converteixen en invisibles per a les cèl·lules immunes (verdes), obrint el camí a noves tècniques que podrien reduir el rebuig dels trasplantaments en el futur.

  Escrit per Kat Arney

  Mantell i Bossa: Aprenent de L'enemic; Un guanyador dels premis Koch Institute Image Awards 2020
  Imatge de Arnav Chhabra, David Mankus, Margaret Bisher, Abigail Lytton-Jean i Sangeeta Bhatia; Laboratory for Multiscale Regenerative Technologies, MIT
  Imatge cortesia de Koch Institute Image Awards


Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.