-
17 de juny de 2021
Molta Ajuda
Aquest axolot (Ambystoma mexicanum) té molt pel que somriure. La seua habilitat per a regenerar pràcticament qualsevol part del seu cos després d'una ferida - fins i tot el seu cervell, medul·la espinal i cor - ha atret l'atenció de científics amb una simple qüestió: si els axolots poden fer-ho, per què nosaltres no podem? Creuen que el secret radica en les cicatrius - després de la lesió, els mamífers com els humans i els ratolins formen teixit cicatricial, la qual cosa impedeix el creixement. Els axolots no ho fan - les seues versions de cèl·lules immunitàries anomenades macròfags responen de manera diferent als avisos d'emergència de les ferides, conegudes com patrons moleculars associats a dany. Les cèl·lules de l'axolot reaccionen activant proteïnes receptores de tipus Toll d'un mode diferent a aquelles en macròfags de mamífers. Podria ser possible canviar com les nostres proteïnes responen i d'ahí, dissenyar medicaments que redueixen la cicatrització nociva de les malalties que afecten als pulmons o al sistema circulatori.
Escrit per John Ankers
Imatge per Robert Röhl en Flickr
Investigació per Ryan J. Debuque i col·laboradors/es, Australian Regenerative Medicine Institute (ARMI), Monash University, Melbourne, Victoria, Australia
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY-NC-SA 2.0)
Investigació publicada en Developmental Dynamics, març de 2021
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.