• 11 de maig de 2017

  Mosca Espia

  Aquestes cèl·lules fibroses del sistema nerviós (neurones) de la mosca del vinagre tenen un desenvolupament semblant al nostre. Així doncs, no sorprén que compartim un 70% dels nostres gens amb la mosca del vinagre. Aquesta semblança fa de la mosca un espai lucratiu per als científics, a fi de trobar pistes sobre els desordres del cervell humà. La neurona que es troba en el mig, acolorida amb fluorescència verda i contenint un nucli de color roig, prové d'una mosca nascuda sense un gen denominat B52. Aquesta està molt desenvolupada en comparació amb una normal (esquerra) o una altra amb el gen B52 (dreta). A fi d'ajudar al creixement de les neurones de la mosca d'una manera correcta, el gen B52 és vital per a produir sols la quantitat necessària d'una important substància química nomenada acetilcolina. En els humans, uns baixos nivells d'acetilcolina s'han relacionat amb trastorns de bipolaritat. Com gens molt similars al B52 estan involucrats en el control dels nivells d'acetilcolina en els humans, futurs estudis amb les mosques del vinagre podrien revelar xicotetes i ocultes subtileses en aquest procés, i guiar el desenvolupament de teràpies.

  Escrit per John Ankers

  Imatge de Boyin Liiu i Torsten Bossing
  School of Biomedical and Healthcare Sciences, Plymouth University, Plymouth, Regne Unit
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en Scientific Repots, octubre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.