-
19 de febrer de 2019
Moviments de Llimac
Amb les seues grans neurones i uns circuits relativament senzills, el llimac de mar Aplysia californica (a la imatge) presenta un sistema modèlic valuós en neurobiologia, reconegut per un treball sobre memòria i aprenentatge guanyador del premi Nobel. Recentment, els investigadors han utilitzat neurones d'Aplysia per investigar com controlen les cèl·lules el moviment dels mitocondris. Aquests orgànuls vitals, productors d'energia en forma d'ATP, són transportats dins la cèl·lula allà on hi haja una major demanda energètica. Quan un parell de neurones crea una connexió, o sinapsi, els mitocondris propulsen el senyal de transmissió entre elles. Els científics observaren que, en Aplysia, la formació de la sinapsi potencia el desplaçament mitocondrial i activa canvis en l'activitat d'aproximadament 4.000 gens, provocant un canvi a llarg termini en l'estructura presinàptica de la neurona. Aquesta nova revelació podria ajudar a trobar maneres d'adreçar el problema de transport mitocondrial, possible causa de malalties neurodegeneratives com la d'Alzheimer.
Escrit per Emmanuelle Briolat
Imatge de Chad King, U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration, Monterey Bay National Marine Sanctuary
Investigació del Department of Neuroscience, The Scripps Research Institute-Florida, Jupiter,FL, EUA
Investigació publicada en Cell Reports, gener de 2019
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.