-
11 de desembre de 2020
Nervis Conservats
Aquesta imatge mostra els circells (axons) de les cèl·lules nervioses que es veuen amb un potent microscopi electrònic, revelant els detalls fins d'aquestes delicades estructures que són una fracció del gruix d'un pèl humà. Però no es tracta d'una cèl·lula nerviosa qualsevol. Es tracta d'una cèl·lula del cervell d'un jove que va morir fa gairebé 2000 anys en una antiga ciutat humana anomenada Herculà, que va ser deestruida quan el Vesuvi va entrar en erupció el 79dC. Tot i que l'home no va sobreviure a l'explosió, la cendra calenta i els gasos del volcà van convertir algunes de les seves restes en vidre, un procés conegut com a vitrificació, que preservava perfectament l'estructura de les cèl·lules del cervell i de la medul·la espinal. Aquestes cèl·lules extraordinàries permeten als investigadors mirar cap enrere cap al passat per entendre més sobre la seqüència d'esdeveniments a Herculà que es van desenvolupar a mesura que el volcà va entrar en erupció i van obtenir importants idees sobre les persones que hi vivien.
Escrit per Kat Arney
Dipartimento di Scienze Biomediche Avanzate, Università di Napoli Federico II, Nàpols, Itàlia
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicada en PLOS ONE, octubre 2020
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.