-
11 de gener de 2016
No Més Agulles
Tindre una anàlisi de sang pot ser incòmode i dolorós. Però per a aquells que necessiten un seguiment diari del seu metabolisme, la punció constant pot canviar la seua forma de vida. Aquest artefacte revolucionari pot ser la resposta. Té un aspecte, per estrany que semble, com el d'una tireta que s'utilitza per taponar una ferida després d'una anàlisi de sang; però en realitat és una base de microagulles gelatinoses diminutes. A la imatge es veu com es lleva de la pell humana, cadascuna de les diferents microagulles ha perforat la barrera de l'estrat corni, absorbint substàncies químiques que hi ha per davall. Els fluids extrets de les agulles, que s'han unflat, poden ser analitzats per a detectar malalties o substàncies com drogues i, com el dispositiu no penetra el suficient per arribar als nervis, el procés és indolor. Aquests quadrats menuts i espinosos podrien ser justament l'instrument per a les anàlisis de rutina en els assatjos clínics o per a permetre comprovar els nivells de glucosa als diabètics sense vessar una sola gota de sang.
Escrit per John Ankers
Imatge del treball d'Ester Caffarel-Salvador i Aaron J. Brady, i col·laboradors/es
Queen's University, School of Pharmacy, Belfast, Irlanda del Nord
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en PLOS ONE, desembre de 2015
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.