-
22 de març de 2018
Nova Formació
Una bandada d'aus en migració, bancs de peixos, núvols de cuques de llum –cadascun és una mostra elegant de coordinació i control que fa que un col·lectiu siga més fort que els seus membres individuals. Més que criatures vives, a la imatge es mostren fibes d'ADN acolorides artificialment en roig i verd, unint-se en una espiral daurada. Cadascun d'aquestos ´nanorobots´ és 1000 vegades més xicotet que una cuca de llum. Els senyals químics escrits amb ADN (un exemple de computació basada en l'ADN) provoquen que els robots s’ajunten en massa o trenquen la formació. Una agrupació diferent respon senyals lumíniques. Mentre que aquesta tecnologia està encara en les primeres etapes, els investigadors esperen replicar el poder dels comportaments naturals en massa –creant formes i estructures complexes capaces de dividir la feina quan es mana una tasca. Aconseguir al laboratori els mètodes correctes és el primer pas cap a músculs artificials, robots distribuïdors de fàrmacs i partícules que travessen els nostres cossos en resposta a algun interruptor.
Escrit per John Ankers
Graduate School of Chemical Sciences and Engineering, Hokkaido University, Sapporo, Japó
Imatge/vídeo publicada sota una llicència Creative Commons Attribution (CC-BT-4.0)
Publicat en Nature Communications, gener de 2018
Què és la BPoD
BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.