-
25 de novembre de 2024
Omplint els Buits
A ningú li agraden els clots. Els forats no desitjats en superfícies que haurien de ser llises i contínues poden causar problemes, tant a les carreteres com dins del cos. Durant el desenvolupament inicial, les cèl·lules s'expandixen per formar la superfície dels nostres òrgans, cobrint l'espai de manera uniforme i evitant que es formen buits grans. Aquest tipus de moviment col·lectiu de les cèl·lules és crucial no només per al desenvolupament, sinó també per a la curació de ferides i el creixement del càncer, per la qual cosa els investigadors volen entendre com es regula. Han identificat dues proteïnes, la plexina A i la semaforina, conegudes per ajudar les neurones a orientar-se durant el desenvolupament. Observant el desenvolupament del testicle de la mosca del vinagre al laboratori (a la imatge, cèl·lules estenent tentacles verds mentre creixen), van veure que la plexina A ajuda les cèl·lules a mantindre l'equilibri: ni massa independents ni massa enganxades entre elles, mentre que la semaforina ajusta l'activitat de la plexina A. Si alguna de les dues proteïnes es veu alterada, apareixen buits, destacant la seua importància per mantindre tot cohesionat.
Escrit per Anthony Lewis
Imatge del treball de Maik C. Bischoff, Jenevieve E. Norton i Mark Peifer
Department of Biology, University of North Carolina at Chapel Hill, NC, EUA
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY-NC 4.0)
Publicat en bioRxiv, octubre de 2024 (no sotmés a revisió per parells)
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.