-
24 de juliol de 2017
Onejant
Per completar el seu cicle de vida, el paràsit Plasmodium, que provoca la malària, ha de viatjar entre múltiples ambients. Després d'haver entrat en un glòbul roig, arriben a través de l'intestí d'un mosquit a les seues glàndules salivals; a continuació, a través de la pell d'un nou hoste arriba al seu torrent sanguini una vegada que el mosquit el mossega. En aquestes últimes etapes, els paràsits es troben en el seu estat amb moviment més ràpid, conegut com esporozoïts. Estudiats en una placa de cultiu, els esporozoïts s'adhereixen a una superfície plana per un extrem de la cèlul·la mentre que l'altre roman actiu, fent que es generen moviments ondulants, visibles ací com a línies corbes. Es mouen per la construcció ràpida i el desmantellament de filaments d'actina, una proteïna citoesquelètica clau que també es troba en les nostres cèl·lules. Investigacions recents suggereixen que les diferències específiques entre les proteïnes que assemblen aquests filaments, especialment la profilina, els permeten ser tan dinàmics. Comprendre com es mou tan ràpidament pot ser útil per combatre la malària, ja que la motilitat és fonamental perquè les infeccions siguen exitoses.
Escrit per Emmanuelle Briolat
Imatge de Catherine Moreau, Integrative Parasitology, Center for Infectious Diseases, Heidelberg University Medical School
Integrative Parasitology, Center for Infectious Diseases, Heidelberg University Medical School, Alemanya
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Investigació publicada en PLOS Pathogens, maig de 2017
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.