• 21 d'abril de 2015

  Ossos a l'Espai

  La ingravidesa sembla divertida però com bé saben els astronautes, l'exposició perllongada a la gravetat zero pot debilitar els ossos. Els estudis mostren que els astronautes perden de l'u al dos per cent de la massa òssia cada mes en l'espai. Ara, els investigadors estan enviant cèl·lules òssies de ratolí anomenades osteòcits (a la foto) a l'Estació Espacial Internacional per tal d'esbrinar el perquè d'aquest fenomen. Els osteòcits poden detectar forces mecàniques que actuen sobre els ossos i respondre dient-li a altres cèl·lules òssies que han de fer o eliminar os. L'equip planeja congelar les mostres a diversos intervals per vore com l'exposició a la microgravetat canvia els osteòcits i l'activitat dels gens dintre d'aquestes cèl·lules. Si aconseguixen entendre el perquè de què la pèrdua òssia passe tan ràpidament a l'espai, podria ser possible contrarestar-la, permetent missions espacials més llargues. No obstant això, els resultats també poden ajudar a la gent a la Terra amb osteoporosi, una malaltia en la qual la pèrdua òssia fa que els ossos siguen més fràgils i propensos a les fractures.

  Escrit per Daniel Cossins

  Imatge de L Bonewald
  Johnson Space Center, NASA
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons
  Investigació publicada en NASA, abril de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.