• 31 d'agost de 2021

  Ossos Cranials Creuats

  El teu crani està format no d'un simple os llis, sinó de 22 plaques encaixades perfectament com un puzle en 3 dimensions. On s'intersecten, les seccions estan unides per sutures, la qual cosa permet al crani expandir-se a mesura que un bebé creix. Quan els xiquets naixen amb craniosinostosi o altres defectes de naixement, aquestes sutures estan absents i repetides operacions invasives són necessàries per a permetre l'expansió del crani. Per a entendre perquè lleugeres irregularitats genètiques causen aquests problemes significatius, els investigadors van analitzar meticulosament la sutura d'un ratolí cèl·lula a cèl·lula per a generar un atlas de desenvolupament. Van trobar 14 tipus de cèl·lules involucrades, i van identificar nous gens relacionats amb la producció de cèl·lules mare (cèl·lules primordials, verds en la sutura fotografiada poc després de nàixer) entre els dos ossos (morat). Els ratolins amb craniosinostosi també van mostrar inusuals distribucions simètriques d'aquestes cèl·lules mare, la qual cosa dirigeix erròniament l'alineament dels ossos. Revelant aquests detalls del desenvolupament pot portar a tractament menys invasius o, fins i tot, preventius.

  Escrit per Anthony Lewis
  Imatge del treball de Juan T. Farmer i col·laboradors
  Department of Stem Cell Biology and Regenerative Medicine, Keck School of Medicine, University of Southern California, Los Angeles, CA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en Nature Communications, agost de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.