-
24 de desembre de 2018
Panxes Rellotge
Costa molt de temps fins que els xiquets aprenen com dir l’hora, però les cèl·lules del nostre cos ho saben fer perfectament des del principi. Això es deu a què aquestes tenen els seus propis rellotges circadians sincronitzats a un ritme de 24 hores. Els investigadors han estudiat aquests ritmes en cèl·lules mare utilitzant intestins de mosques del vinagre com a model. Marcaren amb fluorescència els gens rellotge de les cèl·lules mare intestinals de les mosques (a la imatge) i les exposaren a la llum (a dalt) i a l’obscuritat (a baix) durant 12 hores cadascuna. Els intestins foren examinats cada sis hores emprant microscòpia de fluorescència (d’esquerra a dreta), mostrant l’activitat canviant dels gens rellotge. Escorcollant més, el grup va trobar que l’activitat dels gens rellotge no sols estava afectada per la llum sinó que també per la ingesta de menjar, l’estrès i certes molècules senyal. Això ens demostra com el ritme dels rellotges circadians de les cèl·lules mare el modifiquen les condicions canviants que experimenten les cèl·lules mare durant la seua vida.
Escrit per Lux Fatimathas
Imatge adaptada del treball de Kathyani Parasram i Nathaniel Bernardon
Department of Biological Sciences, University of Windsor, Windsor, ON, Canadà
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
Publicat en Stem Cell Reports, novembre de 2018
Què és la BPoD
BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.