-
17 de desembre de 2015
Para el Senyal
Afectant al voltant de set a deu milions de persones arreu del mon, la malaltia del Parkinson és una afecció debilitant caracteritzada per una neurodegeneració progressiva, la qual cosa comporta tant la pèrdua del control motor, com dificultats cognitives. Les causes del Parkinson són, encara, poc conegudes, però certs defectes en els mitocondris, les centrals energètiques que alimenten les nostres cèl·lules, estan fortament associats a la malaltia. Un estudi recent d'un organisme model fiable, el de la mosca del vinagre, oferix algunes pistes de com estan vinculats. Els investigadors van induir dany mitocondrial en alguns nervis, ressaltats en verd en la larva de mosca de la foto, i van trobar que aquests mitocondris defectuosos estaven enviant senyals a les neurones, impedint el seu funcionament. A més, aquesta comunicació podria bloquejar-se per la interferència amb un sol gen, HIFα; en les mosques amb Parkinson, aquest tractament va alleujar els símptomes de la malaltia, restaurant-los la seua capacitat motora. Com que HIFα es troba també present en els humans, aquest mecanisme podria ser aprofitat per a dissenyar nous tractaments contra el Parkinson.
Escrit per Emmanuelle Briolat
Imatge cortesia del King's College London, Regne Unit
King's College London, Regne Unit
Investigació publicada en PNAS, novembre de 2015
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.