• 24 d'agost de 2018

    Parlant de Capes

    ¿Quina diferència hi ha entre nosaltres i les anemones marines? Probablement direu que som éssers més complexos i moltes més capes. I tindreu raó. Nosaltres, i la majoria dels animals, creixem a partir de tres capes diferents: l'interior, l'exterior i la mitjana; mentre que les anemones es formen de només dos (l'interior i l'exterior). Però aquest antic sistema rudimentari de capes pot proporcionar-nos informació important sobre la nostra configuració més complexa, especialment quan es considera que les cèl·lules implicades en el desenvolupament de la nostra capa mitjana també són elements clau en el desenvolupament del càncer. En un nou estudi s'ha investigat el desenvolupament d'aquestes capes en les anemones i s'ha trobat que les proteïnes implicades en l'adhesió intercel·lular (les proteïnes Par i la ß-catenina, en rosa a l'anemone en desenvolupament de la imatge, i també implicades tant en el càncer com en cardiopaties) es comporten de manera diferent en les diferents capes. Desxifrar la forma en què aquestes proteïnes funcionen en les diferents etapes i capes de desenvolupament ajudarà a revelar com intervindre quan les coses van malament.

    Escrit per Anthony Lewis
    Imatge del treball de Miguel Salinas-Saavedra, Amber Q Rock i Mark Q Martindale
    The Whitney Laboratory for Marine Bioscience, University of Florida, FL, EUA
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Publicat en eLife, juliol de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.