• 23 d'abril de 2016

    Patrons de Natació

    Els tripanosomes africans són paràsits unicel·lulars que poden causar als humans la malaltia letal del son. Però descriure amb precisió llur anatomia és difícil ja que viuen en el torrent sanguini i en els teixits corporals, així que estan constantment nedant. Els investigadors utilitzaren microscòpia avançada per a caracteritzar els patrons de moviment de diverses espècies de tripanosoma en diferents medis; algunes de les formes que presenten es mostren ací. Van trobar que diferents espècies tenen patrons de natació que els fa més adequats al medi que habiten a l'interior dels seus hostes. Per exemple, Tripanosoma vivax (a la fila de dalt) nedava ràpidament en fluids menys viscosos, però amb dificultat en els més densos (viu en el flux sanguini, però no en els teixits corporals densament compactats). Tanmateix, Tripanosoma brucei (segona i tercera files) nedava bé en líquids més densos (aquest viu tant a la sang com als teixits). Tot això ens pot explicar com aquests paràsits es propaguen a travès del cos de les seues víctimes.

    Escrit per Esther Redhouse White
    Imatge del treball de Joel L. Bargul i Jamin Jung, i col.laboradors
    Julius-Maximilians-Universität Würzburg, Am Hubland, Würzburg, Alemanya
    Originalment publicat sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Publicat en PLOS Pathogens, febrer de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.