-
11 de febrer de 2022
Peixos i Pinces
Potser hi ha maneres més fàcils de traure un peix fora de l'aigua, però aquesta petita "pinça" demostra que tan delicada podria ser en situacions més complicades. El disseny s'inspira en el kirigami, l'art japonés de fer xicotets talls a una superfície 2D que després "apareixen" en estructures 3D. Però ací els investigadors aplicaren una fórmula matemàtica per a predir com es comporten les corbes quan són portades a la tercera dimensió. Ara poden dissenyar-se al revés, és a dir, planificant primerament la forma general en 3D i després calculant posteriorment quins talls de kirigami es necessitarien per a originar eixa estructura. Aquesta pinça tan suau (fabricada amb plàstic prim) també s'ha posat a prova transportant rovells d'ou i cabells humans. Algun dia potser es podran utilitzar dispositius semblants en laboratoris i quiròfans, o fins i tot per a fabricar dispositius portàtils, adaptats a la forma del cos que podrien fer-se servir per a controlar o administrar medicaments.
Escrit per John Ankers
Vídeo del treball de Yaoye Hong i col·laboradors/es
Department of Mechanical and Aerospace Engineering, North Carolina State University, Raleigh, NC, EUA
Vídeo publicat sota una llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
Publicat en Nature Communications, gener de 2022
Què és la BPoD
BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.