• 12 de juliol de 2021

  Pèls de Butllofa

  Normalment, el fregament del taló amb la sabata sol deixar una dolorosa butllofa - allà on les capes de pell es veuen danyades, aquestes bosses amb fluid protegeixen la ferida mentre es cura. Però la pell també ha de crèixer mentrestant - aleshores, com es troba l'equilibri? Ací la capa superior de la pell d'un ratolí (l'epidermis, mostrada en verd) es troba separada de les capes interiors (en morat) deixant una bossa visible. Mentre els científics investigaven com es curaven aquestes ferides, varen trobar un aliat en la tasca - les cèl·lules mare que normalment es troben involucrades en el creixement de fol·licles pilosos, desviaven els esforços de curació a la butllofa. El preu a pagar per aquesta multitasca és un retràs en la formació dels fol·licles pilosos del teixit. Amb uns efectes secundaris lleus com aquest, els científics estan buscant la idea de reutilitzar les cèl·lules mare dels fol·licles pilosos per a ajudar en el tractament de pacients amb transtorns en el que es formen moltes butllofes, com l'epidermòlisi ampul·lar.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de Yu Fujimura i col·laboradors
  Department of Dermatology, Faculty of Medicine and Graduate School of Medicine, Hokkaido University, Sapporo, Japó
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en EMBO Reports, juny de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.