-
14 de desembre de 2021
Pensant en Esponges
En la fracció de segon que passa entre "Tinc gana" i "Oh, una gran amanida" milions de cèl·lules cerebrals efervescents, o neurones, s'uneixen mitjançant sinapsi per comunicar els nostres desitjos (pastís), la nostra consciència (ja tinc pastís) i els nostres records (què hi ha a la nevera?). Per descomptat, les nostres sinapsis estan involucrades en molts tipus diferents d'activitats, però l'alimentació ha de ser on tot comença. En aquesta esponja d'aigua dolça (Spongilla lacustris) - fotografiada utilitzant microscòpia electrònica - els científics han trobat estructures semblants a sinapsis, encara que aquest primitiu animal no posseeix sistema nerviós. Apropant-se dins d'una de les seues cambres d'alimentació, podem veure cèl·lules 'neuroïdals' semblants a neurones (remarcades en morat) estenent-se, utilitzant químics per comunicar-se amb les cèl·lules digestives anomenades coanòcits (blau, verd i groc). Mentre els investigadors detecten similituds amb les neurones humanes que arrosseguen neurotransmissors a les sinapsis - i utilitzant gens semblants - potser no és d'extranyar que els primers pensaments hagen evolucionat d'on prové el següent menjar.
Escrit per John Ankers
Developmental Biology Unit, European Molecular Biology Laboratory (EMBL), Heidelberg, Alemanya
Vídeo publicat originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY-NC-SA 4.0)
Investigació publicada en Science, novembre de 2021
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.