• 23 de juny de 2017

  Percebent Malalties

  Si mantens la mà sobre una flama, la temperatura és percebuda pels receptors de les neurones sensorials de la teua pell. Aquestes neurones envien senyals elèctrics al llarg dels seus axons filiformes fins a la medul·la espinal i al cervell. És ací on el teu cos pren una decisió subconscient per respondre, segurament, apartant la mà. Tanmateix, les persones amb la malaltia genètica de Charcot-Marie-Tooth (CMT) de tipus 2D no tenen el sentit del tacte als seus braços, mans, cames o peus. Encara que els científics han identificat mutacions genètiques associades amb la malaltia, no està clar com aquestes mutacions causen els símptomes. Per tal d'aprofundir més, els investigadors van comparar les neurones sensorials de ratolins sans amb els que presentaven CMT. A la imatge (representada en quatre combinacions de colors diferents) es mostra un conjunt de neurones de ratolins normals incloent aquelles que perceben la posició del cos a l'espai (propiocepció), el tacte i el dolor. L'equip va trobar que aquestes neurones sensorials no es desenvolupaven correctament en ratolins amb la malaltia.

  Escrit per Charlotte Rose Davison
  Imatge de James N. Sleigh, UCL, Regne Unit
  Sobell Department of Motor Neuroscience and Movement Disorders, Institute of Neurology, University College London, Londres, Regne Unit
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en PNAS, abril de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.