• 25 de juny de 2019

  Percepció de la Síndrome de Down

  Els organoides cerebrals (estructures tridimensionals semblants a cervells en miniatura, formades per cèl·lules cerebrals cultivades) estan aportant una nova visió dels mecanismes cel·lulars i moleculars en relació amb diverses neuropatologies. Una de les darreres afeccions que han sigut estudiades és la síndrome de Down (causada per la presència d'un cromosoma 21 de més), que encara que no únicament, provoca moltes complicacions neurològiques com discapacitat intelectual, retard cognitiu i problemes de visió. Es van crear organoides cerebrals amb aquesta síndrome (com el de la imatge) mitjançant la reprogramació de cèl·lules cutànies, i han revelat, entre altres coses, una elevada abundància de neurones inhibidores en comparació amb organoides derivats d'individus sans. Es va observar un biaix neuronal paregut en ratolins, els cervells dels quals, contenien cèl·lules de pacients. Encara més, diversos estudis han demostrat que un gen del cromosoma 21 anomenat Olig2 és responsable d'aquest biaix i que la seua inhibició pot previndre la superproducció cel·lular i millorar els dèficits de comportament en ratolins.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge de Ranjie Xu, Rutgers University-New Brunswick
  Department of Cell Biology and Neuroscience, Rutgers University, Piscataway, NJ, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Cell Stem Cell, maig de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.